64f84523b2539202309232347
Dəvə əti yeyənlərə məsləhət – bu xəstəliyə məlhəmdir...

Son zamanlar aparılan təqdiqatlarda dünyanın müxtəlif ölkələrində dəvə ətindən daha çox istifadə olunmasıyla bağlı statitsik göstəricilər alimlərin təəccübünə səbəb olub. Araşdırmaçıların fikrincə, əsas səbəb dəvə ətinin müalicəvi əhəmiyyətindədir.


İnsan 5 min ildən çox əvvəl - əhliləşdirildiyi vaxtdan dəvə ətini yeməyə başlayıb. Onun ehtiyatları, heyvanın içərisində su saxladığına dair məşhur inancın əksinə olaraq, dəvənin donqarlarında cəmləşib. Dəvə əti Avropa sakinləri üçün kifayət qədər öyrənilməmiş və qeyri-adi məhsuldur. Ancaq ərəblər, monqollar, kalmıklar, qazaxlar və dünyanın səhra və çöl yerlərində yaşayan digər xalqlar arasında dəvə ətindən hazırlanan yeməklər çoxdan məşhurdur. Onlardan köçərilər - bədəvilər, monqol çobanları, ərəb və Afrika ölkələrinin kənd və şəhərlərinin əhalisi istifadə edirlər.

Uzun əsrlər boyu dəvə ətinin istifadəsinin faydaları və zərərləri yaxşı öyrənilib. Dəvə yetişdirmək və saxlamaq kifayət qədər sərfəlidir. Heyvan quru çöl zonasında qıt qida ilə kifayətlənə bilər, onun şərəfinə "dəvə" adlanan tikanları yeyə bilər. Susuz uzun müddət dözə bilir. Yemək üçün karkasın bütün hissələrinin əti istifadə olunur. İnsan orqanizmini lazımi zülallar, vitaminlər, minerallar ilə təmin edir. Bəzi xalqların gündəlik qida rasionunun böyük bir hissəsini dəvə əti təşkil edir. Çoxları öz dadına görə, dəvə ətini layiqincə incəlik hesab edirdilər. Dəvə ətinin faydalı xüsusiyyətləri onun zülal-yağ tərkibini müəyyən edir. Nisbətən az miqdarda xolesterol, yüksək nisbətdə protein olan yağlar var. Zəngin vitamin və mineral tərkibi ilə birlikdə bu keyfiyyətlər dəvə ətini faydalı xüsusiyyətlərə malik ən yaxşı pəhriz ət məhsullarından birinə çevirib. Dəvə əti əməliyyatdan sonra xəstələrə, zəifləmiş uşaqlara, ürək-damar anemiyasından əziyyət çəkən insanlara fayda verir. Bədənin böyümə proseslərini gücləndirir, həzmi, sinir sisteminin vəziyyətini yaxşılaşdırır. Şəkər tərkibini tənzimləyir, immuniteti, bədənin qoruyucu funksiyalarını yaxşılaşdırır. Bütün orqanizmin işini aktivləşdirmək üçün dəvənin qaraciyəri və böyrəyindən qida kimi istifadə edilir.

06.09.2023 13:23
551

(MGID): :
OXŞAR XƏBƏRLƏR