65c07598ba944202402244352
Qaraciyərimizi necə qoruyaq?

"Yağlı ət yemək qaraciyər xəstəliyinə tutulma riskini artırır".

Panarama.az "izvestiya"ya istinadən xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Milana Xəlil deyib.

O əlavə edib ki, qaraciyər bir çox mühüm funksiyaları yerinə yetirir:

"O, həzm prosesində, zülalların, yağların və karbohidratların mübadiləsində, bir sıra hormon və vitaminlərin mübadiləsində iştirak edir. Bu orqan potensial zəhərli maddələri (o cümlədən bilirubin, dərmanlar, yoluxucu agentlərin tullantıları) zərərsizləşdirir və xaric edir. Əgər insanın pəhrizində çoxlu miqdarda kalorili qidalar, doymuş yağlar (yağlı ət, çox yağlı süd məhsulları) və zərif karbohidratlar (bişmiş məmulatlar və qənnadı məmulatları) varsa, o zaman bu amillər aşağı fiziki aktivlik ilə birlikdə sözügedən riski artırır. Qaraciyər piylənməsinə vaxtında diaqnoz qoyulub müalicə olunmazsa, son nəticədə orqan toxumasının fibrozuna, sirozun inkişafına, qaraciyər xərçənginə səbəb ola bilər".

Həkim vurğulayıb ki, qaraciyər xəstəliklərindən əziyyət çəkən insanlar aşağıdakı qidaların istehlakını məhdudlaşdırmalıdırlar: "Pomidor, qızılbalıq və nərə balığı kürüsü, pendir, yumurta (həftədə iki və ya üç dəfədən çox olmamaq şərti ilə), kərə yağı. Qızardılmış yeməkləri, turşu tərəvəzləri, yağlı ətləri və balıqları, isti ədviyyatları, soğanları, paxlalıları və ədviyyatları tamamilə istisna etməlisiniz. Alkoqol, qənnadı məmulatları, şokolad, kakao, qoz-fındıq, dondurma və pomidor şirəsindən də imtina etmək lazımdır"./redaktor.az

05.02.2024 09:39
319

(MGID): :
OXŞAR XƏBƏRLƏR