Müasir dünyada fast food sənayesi ən inkişaf etmiş və tələb olunan sahələrdən biridir. Əslində, fast foodun ilk hazırlanma tarixi qədim Romaya gedib çıxır. İsti tortillalar bazarda yolda yeyilən hər cür şirniyyat üçün boşqab kimi istifadə olunurdu. Daha sonra bu boşqablar pizzaya çevrildi ki, bu da fast foodun klassik nümayəndəsidir. Müasir fast food tarixi təxminən bir əsr əvvəldən başlayır. ABŞ-da ən məşhur fast food birləşmələri 1940-1950-ci illərdə fəaliyyətə başlayıb. Bu gün o, təkcə Amerika mədəniyyətinin deyil, həm də qlobal mədəniyyətin bir hissəsinə çevrilib. Eyni ABŞ-da hər üçüncü amerikalı hər gün fast food yeyir.
Fast food nədir?
Klassik baxışda fast food ilk növbədə hamburger və kartof qızartmasıdır. Ancaq əslində bu, daha geniş bir anlayışdır, ona da daxildir: Nəticə etibarı ilə onu yüksək emal olunmuş, tez bişirilən kütləvi istehsal məhsulları kimi təsvir etmək olar. Fast food adətən qrildə, fritözdə və ya mikrodalğalı sobada bişirilir. Fast food restoranları hər dəfə xırtıldayan və yağlı kartof almaq üçün xüsusi bişirmə üsullarından istifadə edirlər. Həyatınızda sürətli qəlyanaltılar varsa, mütəxəssislər, məsələn, qızardılmış kartof daxil olmayan sağlam fast food seçməyi məsləhət görürlər. Meyvə, qoz-fındıq, tərəvəz alın və ya özünüzlə aparın. Onların tərkibində bədənin tam yemək gözləməsinə kömək edəcək maddələr də var. Şəkər və ya yağda yüksək olan qidaları qəlyanaltı etməyin.
Fast food dedikdə, insanların çoxunun ağlına hamburger, sendviç, qazlı içkilər, kartof qızartması gəlir. Fərqli mədəniyyətlərin və ölkələrin fast foodun nə olması barədə öz unikal fikirləri var. Asiya ölkələrində fast fooda əriştə və tərəvəz, düyü və ət də daxil ola bilər. Digər bölgələrdə bu, müxtəlif şorbalar, bişmiş yeməklər, tortlar və daha çox ola bilər. Çin, Meksika və ya İtalyan restoranlarında bir çox yeməklər adətən böyük zəncirlərdəki burgerlərlə eyni sürətlə mövcuddur. Bundan əlavə, əgər şəxs müəyyən bir pəhrizdə olarsa, onlar daha uyğun ola bilər.
Fast foodun zərəri
Fast food – dönər, şaurma və sairə çox miqdarda karbohidratların tərkibinə görə yüksək kalorili məzmundur. Onu xüsusiylə isti havalarda, yayda yemək çox təhlükəlidir. Sürətli karbohidratlar sayəsində çəki artımı baş verir. Həmçinin, fast food növlərinin böyük əksəriyyətində özlərində zərərli olan, həmçinin duzla doymuş bir çox ləzzətlərdən istifadə olunur. Nəticədə, şişlik, böyrək problemləri, qastrit və kolit. Həzm sistemi onu parçalayanda karbohidratlar qlükoza (şəkər) şəklində qana daxil olur. Nəticədə bir insanın qan şəkərinin səviyyəsi dəyişir. Tez-tez çox miqdarda karbohidrat yemək qan şəkərində təkrarlanan sıçrayışlara səbəb ola bilər. Zamanla bu insulin sıçrayışları vücudunuzun normal insulin reaksiyasının pozulmasına səbəb ola bilər. Bu, insulin müqaviməti, tip 2 diabet və çəki artımı riskini artırır. Bu qidaların tərkibində orqanizmdə hormonları poza bilən ftalatlar var. Bu kimyəvi tərkibi yüksək olan qidaların istehlakı, doğuş qüsurları da daxil olmaqla reproduktiv problemlərə səbəb ola bilər.
Əlbəttə ki, fast fooddan nadir istifadə ilə bədənə xüsusi bir zərər olmayacaq, ancaq hər gün fast food yeyirsinizsə, təsirli bir dəstə xəstəlik qazana bilərsiniz. Qısa siyahı təxminən belədi:
- endokrin sistem (piylənmə təhlükəsi);
- hormonal səviyyədə mənfi dəyişikliklər;
- mədə-bağırsaq traktının (mədə-bağırsaq traktının) pozulması;
- mədəaltı vəzi (insulin istehsalı ilə bağlı problemlər, diabet riski);
- qaraciyər və böyrəklər;
- dişlərlə bağlı problemlər;
- yuxusuzluq (yuxu haqqında burada oxuyun) və tez-tez miqren;
- xolesterol lövhələrinin, qan laxtalarının əmələ gəlməsi.
Qeyd edək ki, fast food asılılıq da yaradır və bu. Xüsusiylə təhlükəlidir.